Hitta rätt gasfjäder!

Det är inte alltid så lätt att inhandla saker på nätet, särskilt inte när det gäller vissa typer av bildelar eller annat där du själv måste ha lite koll på reservdelarna och hur de fungerar för att kunna hitta rätt del. Att hitta rätt gasfjäder kan vara lite lurigt om du inte riktigt vet vad du sysslar med men ändå vill prova på att byta din gasfjäder på egen hand, men det finns guidning på nätet. Annars kan du ju alltid lämna in bilen på verkstad och be dom kolla vilken typ av gasfjäder som du ska beställa, då är det i alla fall en något större chans att du får rätt gasfjäder.

Hur hittar du rätt gasfjäder?

Det första du bör göra innan du börjar leta efter din ny gasfjäder är att ta reda på hur kraftig den är. Det brukar i alla fall finnas någon typ av märkning på din gamla gasfjäder, den kan också finnas i form av en etikett på höljet. Leta efter uppgifter som innehåller någonting med Newton att göra, vanligtvis bara bokstaven ”N”. Siffrorna bakom ”N” anger antalet Newton. Mät sedan din gamla gasfjäder i mm diametern över kolvstången samt cylinderhuset. När du sedan beställer kan det till exempel se ut så här:

Typ       Diameter kolvstång      Diameter cylinderhus
4-12                 4mm                                  12mm

Det kan vara lite olika från butik till butik vilka mått som tillhandahålles.

Mätningar på gasfjädern

Om du ska byta ut gasfjädern till din bagagelucka så öppnar du luckan helt så att gasfjädern dras ut till full längd, sedan mäter du längden på gasfjäderna. Mät också gasfjäderna maxlängd från fäste till fäste (hålets mitt). Mät därefter den gamla monterade gasfjädern från mitten av det ena ändfästet

Om du till exempel öppnar luckan helt dras gasfjädern ut till maximal längd. Mät också den kortaste längden på den gamla gasfjäderna. Stäng luckan och mät avståndet från mitten av det ena ändfästet till mitten på det andra ändfästet på den gamla gasfjädern.